" Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. Do not believe anything because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything because it is written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders.
But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and the benefit of one and all, then accept it and live up to it."
--- BUDDHA

ခြန္းဆက္

~~ မဂၤလာပါ။
~~ အခ်ိန္ေပးၿပီး စာလာဖတ္ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
~~ ဒီဘေလာ့က post ေတြကို ျပန္လည္ေဝမွ်မယ္ဆိုရင္ witch83 ဆိုတဲ့အမည္ကို credit ေပးဖို႔ ေတာင္းဆိုပါတယ္။ ျဖစ္ႏိုုင္မယ္ဆိုုရင္ေတာ့ က်မေရးထားတဲ့ postကိုု ဘယ္ေနရာမွာ ျပန္ share မယ္ဆိုုတာ အသိေလးေပးသြားေစခ်င္ပါတယ္။ ~~ ဒီဘေလာ့မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ တျခားသူေတြ ေရးထားတဲ့ post ေတြကို ေဝမွ်မယ္ဆိုရင္လည္း original writer ေတြကို credit ေပးၾကဖို႔ ေတာင္းဆိုပါတယ္။ :)
~~ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
witch83
မဂၤလာပါ... Warmly welcome to my small own world... =)

July 07, 2013

က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတဲဲ့ အစားအစာမ်ား

အခုတစ္ေလာ အလုပ္ေတြရႈပ္ေနၿပီး စိတ္လည္းရႈပ္ေနတာမို႔ စာေရးဖို႔ စိတ္သိပ္မပါျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မေရးတာၾကာၿပီမို႔ ဖုန္ခါတဲ့အေနနဲ႔ Health Articles မွာ ေဝမွ်ထားတဲ့ ပို႔(စ္)တစ္ခ်ိဳ႕ကို  ျပန္လည္ေဝမွ်လိုက္ပါတယ္။

ပန္းသီးတစ္ေန႔တစ္လံုး


တစ္ေန႔ကို ပန္းသီးတစ္လံုးစားရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ေဝးေဝးမွာ ေနရတယ္၊ အသက္ရွည္တယ္... ဆိုတဲ့ စကားက မွန္ပါတယ္။ ပန္းသီးမွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို ပန္းသီးတစ္လံုး ပံုမွန္စားတဲ့ အမ်ဳိးသမီး ေတြဟာ လံုးဝမစားသူေတြထက္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ တကယ္လို႔ ပန္းသီးကို အခြံပါစားေပးမယ္ဆိုရင္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဖေလဗိုးႏိြဳက္ရရွိကာ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

မာလကာသီး
မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ အစံုအလင္ ပါဝင္ေနပါတယ္။ မာလကာသီးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္လည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္မႈ ရွိတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။


စေတာ္ဘယ္ရီသီး

စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ လိေမၼာ္သီးမွာထက္ အိုမင္းမႈကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္စီ ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Malic acid အင္ဇိုင္းဟာ သဘာဝ သြားျဖဴေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။
Ref: Good Health

အနီေရာင္ စပ်စ္သီး

အနီေရာင္ စပ်စ္သီးသည္ ကမၻာ့ အေကာင္းဆုံး ၀ိုင္အရက္ ထုတ္လုပ္ ရ႐ုံ သာမက ႏွလုံး ေရာဂါ အတြက္ အံ့ၾသဖြယ္ ေပ်ာက္ကင္း ေအာင္ ကုသ ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနသစ္ အရ သိရ သည္။ ၀ုိင္တစ္ခြက္ သည္ ေျမထဲပင္လယ္ စတုိင္လ္ အစား အေသာက္တြင္ က်န္းမာေရး အတြက္ အာဟာရ တစ္ခု အျဖစ္ အသိအမွတ္ ျပဳထားရာ အရက္ ခ်က္လုပ္ရန္ ပယ္ထားေသာ စပ်စ္သီးမွ အပိုင္းအစ ေလးမ်ားသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္ ဟန္တူသည္။သုေတသန ပညာရွင္မ်ား သည္ စပ်စ္ၿခံ မ်ားအတြင္း စြန္႔ပစ္ ေဘးထြက္ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ အခြံႏွင့္ အေစ့ မ်ားကဲ့သုိ႔ေသာ စပ်စ္သီး၏ အမွ်င္ အထူဆုံး အစိတ္ အပုိင္း မ်ားမွ ေကာက္ေတးလ္ အေရာ အစပ္ကို ထုတ္ယူ ခဲ့ၾကသည္။ လူမ်ားကုိ စမ္းသပ္ ၾကည့္ခဲ့ရာ အဆုိပါ ထုတ္ယူ ရရွိေသာ အေရာ အစပ္ သည္ အမွ်င္ႏွင့္ ဓာတ္တိုး ဆန႔္က်င္ ပစၥည္း ႏွစ္ခု စလုံး အတုိင္းထက္ အလြန္ ၾကြယ္၀ ေနၿပီး ကမၻာ့ အႀကီးမားဆုံး အေသ အေပ်ာက္ ျဖစ္ေစသည့္ ႏွလုံး ေသြးေၾကာ ေရာဂါအႏၲရာယ္ ကုိ ေလ်ာ့ပါး ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ရသည္။

Reference from Yangon Times Journal
Posted On : 2010, December 1, Wednesday, 03:39:17

ေထာပတ္သီး


အစိမ္းေရာင္ ေဂၚဖီထုတ္ (သို႔) ဘေရာ္ေကာ္လီ (Brocoli)


အဆုတ္ ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ (brocoli) စားသုံးသင့္ပါတယ္။ ဘေရာ္ေကာ္လီကို စားသံုးျခင္းသည္ အဆုတ္ အတြက္ အေထာက္ အကူ ျပဳေၾကာင္း သိရွိ ရသည္။ ေနာက္ဆံုး ေတြ႕ရွိေသာ သုေတသန ရလဒ္မ်ား အရ ဘေရာ္ေကာ္လီတြင္ ပါရွိေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္၏ ခံႏိုင္ရည္အားကို တိုးျမွင့္ေပး သည္ဟု ေဖာ္ျပ လ်က္ရွိသည္။ ၿဗိတိန္ ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူ(၃၀၀၀၀)ခန္႔မွာ စီးကရက္ အလြန္ အမင္း ေသာက္သံုးမႈ ေၾကာင့္ အဆုတ္ေရာဂါ မ်ားျ ဖစ္ပြားၿပီး ေသဆံုးလ်က္ ရွိေနသည္။ အေမရိကန္ ႏိုင္ငံမွ သိပၸံပညာရွင္ မ်ားက ဆာလ္ဖိုရာပိန္းေခၚ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္ အတြင္းရွိ ေရာဂါ ကာကြယ္ေသာ ဆဲလ္မ်ားကို ပိုမို လႈပ္ရွား အသက္၀င္ ေစသည္ဟု ေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။ ထိုဓာတ္မွာ ဘေရာ္ေကာ္လီတြင္ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိသည္။ NRF2ဟု ေခၚေသာ မ်ိဳးဗီဇဆဲလ္မွာ အဆုတ္ အတြင္း အဆိပ္ အေတာက္ ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္ေသာ ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ၿပီး ထိုဆဲလ္မ်ားကို ႏိုးၾကား ေစမည့္ လံႈ႔ေဆာ္မႈ မ်ိဳးအား ဘေရာ္ေကာ္လီတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဆာလ္ဖိုရာပိန္းက လုပ္ဆာင္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဂၽြန္ေဟာ့ပ္ကင္း တကၠသိုလ္မွ သုေတသန အဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
အေမရိကန္ ႏိုင္ငံထုတ္ Respiratory and Critical Care ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသားေဖာ္ျပ ထားမႈ အရ အဆုတ္တြင္း ညစ္ညမ္းမႈ မ်ားႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာ ေရာဂါ မ်ားအား ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီအား မ်ားမ်ား စားသံုးရန္ တိုက္တြန္း ထားေၾကာင္း ပါရွိသည္။ သိပၸံပညာရွင္မ်ား အေနႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီျဖင့္ အဆုတ္ ေရာဂါမ်ား၏ ၿခိမ္းေျခာက္လာမႈ အား တြန္းလွန္ သြားႏိုင္မည္ဟု ယံုၾကည္ ေမွ်ာ္လင့္ ေနၾကသည္။
ၿဗိတိန္ ႏိုင္ငံ အဆုတ္ က်န္းမာေရးဌာန ေျပာေရး ဆိုခြင့္ရ ပုဂၢိဳလ္ တစ္ဦးက ယခု ေတြ႕ရွိမႈမွာ အလြန္ အေရးပါေသာ စြမ္းေဆာင္မႈ တစ္ခုဟု ေျပာဆို သြားသည္။ ၎က အဘေရာ္ေကာ္လီတြင္ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရးအား အေထာက္အကူ ျပဳေစႏိုင္ေသာ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါရွိသည္ကို ေယ်ဘူယ သိရွိၿပီး ျဖစ္ေသာ္လည္း အဆုပ္ေရာဂါမ်ား အတြက္ အလြန္ အစြမ္းထက္သည့္ အေျခအေန တစ္ရပ္ ဖန္တီးႏိုင္မည္ ဟု သေဘာမေပါက္ ခဲ့ေၾကာင္း ေျပာၾကား သြားသည္။

Reference from Planet
Posted On : 2010, December 1, Wednesday, 03:38:41

မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီ ထဲမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေကာ္လာဂ်င္ ထုတ္လုပ္အား ေကာင္းေစ ပါတယ္။ ေကာ္လာဂ်င္ဟာ အသားအေရကို တင္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ပ႐ိုတင္း တစ္မ်ဴိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရးေၾကာင္း မရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။

သတ္သတ္လြတ္ စားသံုးျခင္း


ဒိန္ခဲ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (ေရေႏြးၾကမ္း)


လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သည္ တခ်ိဳ႕ေသာ ကင္ဆာ ေရာဂါ မ်ိဳးကို ကာကြယ္မႈ ေပးႏုိင္ ေၾကာင္း ဂ်ပန္ ႏုိ္င္ငံမွ သုေတသန ပညာရွင္ မ်ားက ထုတ္ေဖာ္ တင္ျပ ခဲ့ၾက သည္။ လက္ဖက္ ထုတ္လုပ္ ေသာ ႏုိင္ငံ မ်ားတြင္ ေနထုိင္ ေသာလူ မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈ နည္းပါး ေၾကာင္း လက္ခံေျပာၾကားခဲ့သည္။ Shizuoka ေဒသ တြင္ ဂ်ပန္ ႏုိင္္ငံ၏ စုစုေပါင္း လက္ဖက္ ထြက္ရွိမႈ၏ တစ္ဝက္ ခန္႔ကို ထုတ္လုပ္ခဲ့သည္။ ထုိေဒသ တြင္ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။ အစာအိမ္ ကင္ဆာ ျဖစ္မႈ တြင္ အျခား ေဒသ မ်ား၏ ငါးပံု တစ္ပံုသာ ျဖစ္သည္။
ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ ပစၥည္းမ်ား ေကၽြးထား ေသာ ၾကြက္မ်ား အေပၚလက္ဖက္ ၏အက်ိဳး အာနိသင္ သက္ေရာက္မႈ ကို သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။ ၾကြက္မ်ားကို လက္ဖက္မွ ထုတ္လုပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ေကၽြးပါက ကင္ဆာျဖစ္မႈ တစ္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့နည္း သြားေစ သည္ဟု ဆိုပါသည္။
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တြင္ ပါေသာ ေပၚလီဖီေနာ (polyphenol)(Catechin) သည္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ကို ကာကြယ္ေပးျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ နုိဝင္ဘာလ ၆ရက္ ေန႔ထုတ္ News Week ဂ်ာနယ္ တြင္ ေဖာ္ျပ ထားပါသည္။

Reference from Khit Lu Nge
Posted On : 2010, December 1, Wednesday, 03:40:41

မွတ္ခ်က္။    ။ ဒီ inforatmation အားလံုးကို Health Aritcles မွ ရယူထားပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

အားေပးမႈအမ်ားဆံုး ပို႔(စ္)ေလးေတြ..

Followers

အားေဆးေလးေတြ...

Cool Blue Outer Glow Pointer